En live-action rollspelspodd

Av Sävspel

Följ med Adam, Matilda, Albert, Nelly och Henrik när de spelar en kampanj i rollspelet The One Ring. Kampanjen är skriven av spelledare Elias.

Året är 2979 i den tredje eran av Middle Earth då vår nya akt av The One Ring börjar. Historien som vi utforskar i kampanjen började dock för mer än tusen år sedan. För det var under år 1975 i den tredje eran som Arvedui dog. Arvedui var den siste kungen av riket Arthedain, en del av det forna kungadömet Arnor. Arvedui, också kallad den siste kungen dog ute till havs efter att tvingats fly hans hem och rike. Häxkungen av Angmar, den mörke herren Saurons kraftfullaste tjänare hade lyckats. Människornas rike i norr hade fallit och kungen med hans förstörda familjs svärd hade flytt. Det är här som historien av Arvedui kunde slutat, men så blev det inte.

Läs historien

Historia
OM VÄRLDEN

Folket av the easterlings har bott länge i öst och delades snabbt upp i många stammar och grupper som började bråka med varandra och konkurrera mot varandra och djuren. I norra Rhun skulle 2 städer byggas som blev platser där flera tribes kunde mötas och enas. Den nordligaste staden var Drar-Ru vilket betyder samlingen på Eastish. Staden fick sitt namn eftersom det alltid var en samlingsplats för easterlings men också för dvärgar från the Iron hills och människorna i närheten av det ensamma berget. Vad som följde var konstruktionen av Staden Kham som tidigare gick under namnet Narut vilket betyder näste, legender säger att staden byggdes på ett näste tillhörande drakar som bodde i ett enorm gruvkomplex i marken. Då Drar Ru blev en stad för handel, kulturutbyten och nöje blev Kham en militärisk stad där olika stammar möttes för att sälja sina tjänster, slå ihop sig för gemensamma ändamål, vila upp sig mellan resor och såklart slåss och bråka med varandra.

Läs mer

Medan norra Rhun organiserade sig var södra Rhun i kaos med vilda easterlings som red i chariots och på hästar de plundrade och dödade varandra nästan till utplåning. Norra Rhun ansågs länge vara civiliserat även om många mindre tribes och stammar höll till runt om i landet och skapade problem. Det blev dock kaos när de 2 städerna i norr, Drar ru och Kham under en period var nära på att döda varandra i ett krig. Varför kriget började minns ingen riktigt men städerna hade och har alltid varit otroligt olika varandra, med olika mål och fokus. Kriget skulle härja på i flera år och vara nära på att ödelägga båda städerna fram tills att en krigare lyckades ena dem tack vare den enorma svarta drake han red på. Krigaren var Khamul, den svarta easterlingen.

Legender säger att Rhun var ett grönare paradis fram tills att Khamul brände landet med draken och tvingade alla att lyda honom. Rhun var enat både syd och nord tack vare honom. De hästridande plundrarna och vildarna i syd hade ingen chans emot Khamul och armen han byggde upp med rädsla och respekt. Städerna i norr hade kanske vunnit mot Khamul om de enats men det var omöjligt. Det tog Khamul väldigt lite att ta kontroll över Drar ru och Narut. Khamuls Arme byggdes upp och attacker gjordes emot Gondor som nästan drev riket till förstörelse. Det såg ut som att Rhun skulle för evigt vara den supermakt dess nya kung lyckats skapa. Men Khamul blev förråd. Huggen i ryggen av hans egna son med ett spjut Khamul själv givit sin son.

Många diskuterar till denna dag exakt varför Kami attackerade sin far men ingen vet varför. Gamla texter och lärda har noterat att Khamul levde väldigt länge för en man. Då det inte är välkänd kunskap bar Khamul en ring av makt. Det är oklart ännu till denna dag vad Kamis attack mot Khamul hade för effekt. Om Khamul dog och återvände, eller bara blev skadad eller något mer? Oavsett tog Kami över styret av Rhun efter sin far och stoppade alla attacker på Gondor. Kami skulle dock inte regera länge då Khamul skulle återvända för att döda sin egna son men som en odöd vålnad. Med hans sista andetag förbannade Kami sin far och sa att Khamul aldrig skulle vara välkommen till riket han skapade och att Rhun inte skulle vara tillgängligt så länge Khamul inte ångrade mordet på sin egna son. Khamul har aldrig setts till i öst sedan dess men spår finns fortfarande ifrån honom. Stammen som Khamul tillhörde byggde en enorm stad och tempel åt honom på platsen de bodde på. Staden Narut döptes om till Kham för att hedra den döde kungen. Mycket återvändo dock till hur det var innan Khamul. Inbördeskrig, konflikter mellan stammarna i norra och laglöshet och vilda ryttare i syd.

Samlingen skulle fortsätta att vara en plats för folk att göra affärer på och mötas, ibland kallad den enda fria staden i Rhun. Kham fortsätter vara mer ett militärläger och en plats för ett flertal tribes som vet att de inte kan överleva ute på de varma slätterna med andra tribes och djur som härjar. Vad som hände i syd vet man inte riktigt om. Man vet bara att ridande vildar har fortsatt attackera Gondor i hundratals år. De så kallade Wainriders är troligtvis inte utdöda ännu.

Kriget av kungar
AKT 1

Under året 2951 i den tredje eran skulle två grupper med äventyrare lyckas med det omöjliga. En grupp begav sig upp norr till den is bukten av Forochel. En annan grupp reste in till hjärtat av Mordor till slätterna av Mount Doom. De båda grupperna skulle komma att hitta två delar av ett förstört gammalt svärd. Svärdet var Allando, det kungliga svärdet tillhörande kungen av Arnor, Arthedain och svärdet som tillhörde Arvedui. Vad äventyrarna snabbt upptäckte var att anden av Arvedui ännu existerade i svärdet. Den gamle kungen levde på nytt igenom svärdets uppkomst och med hjälpen av någon högre makt. Då Arveduis förmågor att interagera med världen var liten hade han ett mål, hämnd mot häxkungen. Med det började en resa för de två grupperna. En resa som skulle leda både till Osgiliath, den rutinerade staden i Gondor

Läs mer

Under deras långa resor från Forochel eller Mordor till Osgiliath lärde sig äventyrarna mycket om Arvedui och hans svärd Allando. Svärdet var ett gammalt sådant som gjordes åt Arveduis förfader. Smeden som gjorde svärdet gick under namnet Goldsmith, ett namn som enligt legender tillhörde en ätt med otroliga mänskliga smeder. Då svärdet i sig var otroligt var det de 20 runorna som beklädde svärdets blad och skaft som verkligen fick det att stå ut. Runorna blev satta på svärdet av 2 blå trollkarlar som för länge sedan anlände till Middle earth. Svärdet fick sitt namn från dessa blå trollkarlar, en påminnelse om vart svärdets kraft en gång kom ifrån. Arvedui berättade också för sina räddare att han sökte hämnd mot häxkungen. En vålnad som ödelade hans kungadöme och drev Arvedui från hans familj och folk. Arvedui var övertygad att ifall hans svärd (som häxkungen förstörde) kunde smidas samman till ett svärd igen så kunde det användas för att döda häxkungen.

I Osgiliath möttes de två grupperna Arveduis ande haft kontakt med och guidat. En av grupperna hade också lyckats hitta en ättling till Goldsmith smederna av gamla dagar. Fridel vilket var den unge smedens namn var osäker i hennes förmåga att smida samman Allando, men hon försökte. Samtidigt som Fridel smidde i Osgiliath blev staden attackerad. Gondors armé slogs och försvarade sig mot horder av orcher från Mordor. Häxkungen ledde attacken i ett försök att ta över Osgiliath från Gondor. Då häxkungen var nära på att vinna så lyckades Fridel Goldsmith med att ena Allando. Arvedui med nyfunnen kraft attackerade då häxkungen och de båda vålnaderna gav varandra allt de hade. Osgiliath föll tyvärr till Mordors armé, men häxkungen var temporärt besegrad och kunde inte längre ta fysisk form, tyvärr gällde samma sak Arvedui. De äventyrare som överlevde kriget i Osgiliath bestämde sig för att fortsätta hjälpa Arvedui dock. Äventyrarna insåg att vad de lyckats göra med Arveduis kraft och stöd hjälpte och räddade många i Middle earth. Det var med detta som Arveduis kämpar blev en grupp som under flera år skulle hjälpa det fria folket i Middle earth.

År av väntan
AKT 2

Med Arveduis kraft försvagad, mörka krafters aktiva försök till att förstöra Middle earth OCH kunskapen att häxkungen skulle återvända för eller senare visste Arveduis kämpar att detta skulle ta tid. Arvedui var svag efter hans strid mot häxkungen och runorna på svärdet Allando lyste inte lika ljust som tidigare. Av denna anledning bestämde sig gruppen för att försöka hitta personer, platser eller objekt som kunde återge svärdet bitar av dess magi, med andra ord att fylla på de runor som förlorat sin kraft i hopp om att påskynda Arveduis återkomst. Då åren började att passera så var Arveduis kämpar aldrig slöa eller inaktiva. De reste runt i Middle earth, skapade allierade, stoppade monster och hot från fienden vart de än gick. De slogs i krig, slaktade horribla monster i Mörkmården, räddade Radagast den brune, reste till glömda ruiner och platser sökandes efter artefakter och kunskap. Allianser skapades med Kung Thranduil av Mirkwood, Kung bard av Dale och med Rangers av norr. Men då åren gick så märkte Arveduis kämpar hur Mörkmården blev alltmer korrupt. Information nådde dem att en Nazgul vid namnet Khamul hade tagit upp boning i den gamla borgen av Dol-Guldur. Arveduis kämpar bestämde sig därav att Khamul behövde stoppas och Mörkmården och folket i och runt skogen behövde räddas.

Läs mer

Nazgulen Khamul hade fyllt tomrummet som skapades med häxkungens temporära bannlysning. Under sig hade Khamul 2 lägre stående nazguls som han använde för att sprida korruptionen i Mörkmården. Arveduis kämpar tog reda på att Khamul en gång i tiden varit en Kung från öst och landet Rhun, innan en av Saurons ringar gjort han till en odöd vålnad. Gruppen reste österut och lyckades hitta ett trasigt spjut vid namnet Kami. Legenderna talade för att detta spjut kunde bannlysa Khamul under en lång, lång tid. Fridel Goldsmith hade fortsatt hjälpa Arveduis kämpar under åren och även förälskat sig i en av dess medlemmar, en Gondoriansk krigare vid namnet Ifrid Vila. Fridel hade vuxit sig äldre och mer bekväm med hennes roll som en Goldsmith. Hon trodde sig kunna smida ihop spjutet av Kami men hon behövde hjälp av någon kunnig i Rhuns kultur. Detta då Spjutet kaminen gång var gjort på ett väldigt unikt sätt, ett sätt nästan utdöd till folken i världen. Detta är vart Saul Vila kliver in i bilden. Saul var den före detta maken till Ifrid från en tid då de båda bodde i Minas Tirith. Saul hade förrått Ifrid samt andra medlemmar av Arveduis kämpar under åren som gått. Han hade dock också hjälpt gruppen vid ett par tillfällen. Saul var kunnig i Rhuns kultur och i hur Kamis spjut kunde smidas åter.

Tiden var till slut inne år 2977 i den tredje eran. Under de tidigare åren hade Arveduis kämpar räddat Mirkwood ifrån en grön drake som terroriserar alver och män, dödat 2 vampyrdrottningar som levt i mörkmårdens berg, de hjälpte till och med Mörkmården från att bli fri från en hemsk pest som spridits. Men en profetia hade blivit given till dem. Woodland byarna, en grupp med mindre städer och byar nära Mörkmården och borgen Dol-guldur skulle falla och brinna år 77. Arveduis kämpar bestämde sig därav för att samla sin egna armé, rädda woodland byarna och sedan bannlysa Khamul, hugga huvudet av ormen så Mörkmården kunde få återhämta sig. Arveduis kämpar hjälpte woodland byarna att överleva attackerna från Khamul och hans armé med orcher, troll och spindlar. Hjältarna tog sedan sin egen armé in i Mörkmården.

Alla år som Arveduis kämpar spenderat med att skapa allierade och allianser gav dem tillslut en armé. Alver från alvriket i Mirkwood, soldater från Dale, Rohan samt woodland byarna, alla enade mot Khamul. Och Arveduis kämpar lyckades. De tog sig in i Dol-guldurs tronsal där Khamul och hans nazgul allierade väntade. Men med Kamis spjut besegrades Khamul och blev bannlyst. Nazgulen från öst skulle inte kunna få fysisk form på många år så länge Kamis spjut inte förstördes. Det var dock efter striden som Arveduis kämpar blev förrådda. Saul med en grupp legoknektar vid namnet de röda pilarna högg och sköt deras allierade i ryggen. Saul tog Kamis spjut, Arveduis svärd samt alla andra värdefulla föremål från Arveduis kämpar. Men han tog också med sig Fridel Goldsmith och hennes älskare Ifrid Fridel som fångar. Saul sa att ifall han fick nys om att han var jagad skulle han skada hans fångar och förstöra Kamis spjut. Med det lämnade Saul, de som överlevde striden mot Khamul tog sig från borgen och Mörkmården.

Arveduis kämpar hade förlorat hälften av dess medlemmar efter kriget mot Dol-guldur. En medlem var också kidnappad och tagen av Saul tillsammans med Fridel och Arveduis svärd. Den gamle kungen var fortfarande bunden till svärdet Allando. Så för första gången var Arveduis kämpar utan kanske den enda personen som kanske kunde stoppa häxkungen, vars återkomst närmade sig. Med detta beslutade de resterande medlemmarna av gruppen att nya äventyrare behövde införskaffas. Saul skulle inte riskera att stanna i Middle earth, han hade flytt landet och därav behövdes individer som var villiga att göra det otänkbara för många. Individer villiga att resa österut till landet Rhun och syd till landet Harad. Resande, äventyrandes och sökandes för Saul, Ifrid, Fridel och Arveduis svärd.

Svärdets flykt
AKT 3

Detta är vår nya akt och nya version av The One Ring börjar. Då kampanjen börjar så kommer en ny grupp av Arveduis kämpar att sättas samman. En grupp som ska bege sig österut till landet Rhun. Medlemmarna i denna grupp har alla dina egna personliga uppdrag och kall till landen bortom Middle earth. Men det övergripande målet kommer vara jakten på Arveduis svärd, samt fångarna Saul tog med sig på sin flykt. Gruppen som nu samlas måste dock vara försiktiga. De kan inte riskera att Saul får nys om dem, för då faller fångarna och Kamis spjut i fara.

Möt karaktärerna

Timothy Goodenough

Hobbit of Bree

Treasure hunter

Matilda Lundgren

Mer känd som Timmy är en liten, nyfiken hob från centrala Bree. Efter att aldrig ha lämnat den trygga insidan av Bree’s murar  har han äntligen fått chansen att äventyra!

Hans moder Maple gick bort stridandes för Arveduis kämpar och hade sedan tidigare varit på resande fot under lång tid med äventyrarna men nu är det Timmys tur att resa. Det är dags att upptäcka nya saker, slåss för och bidra till gruppen som hjälpte hans moder så mycket då hon var vid liv. Men Timmy vill också få hämnd i hennes namn.

Othar av Örnarna

Ranger of the North

Warden

Nelly Nygren

En äldre ranger of the north som levt nästan hela sitt liv i det gamla tiket av Arnor, runtom Rivendell och Bree. Efter en attack för flera år sedan blev Ohtars son Cirion kidnappade.

Inga möjligheter har funnits för Othar att söka efter sin son förens nu då ledtrådar finns att pojken togs öster ut till Rhun, samt att en ny grupp med äventyrare sätts samman för att resa österut, Othars hud är blek och hans hår är mörkgrått.Han bär på sin kotiga rygg en ryggsäck med bara det mest nödvändiga redskapen. Han slåss med spjut på offensiven och är svår att träffa trots sin ålder.

Thagrim Borland

Easterling

Champion

Albert Hallneborg

En easterling som kommer från en någorlunda välbärgad familj från Rhun. Tyvärr drabbades familjen av ett antal tragedier. Thagrims moder gick bort och familjens klenoder, en silverplatta och en dolk blev stulna.

Familjen Borlands enda son, Thagrim, begav sig ut på en resa för att finna de stulna föremålen. Resan misslyckades dock och tjuven ”Baron Emanuel” kom undan. I brist på bättre alternativ anslöt sig därför Thagrim till en grupp äventyrare han visste skulle österut, både för att hjälpa dem men för att själv få hjälp.

Matti the Touched

Lossoth

Scholar

Henrik Aronsson

Med sitt tidigaste minne från en våldsam attack av orcer på Mattis hemby Lynn. Under attacken förlorade hans folk väldigt mycket. En stor del av Lossothernas kunskap försvann med bortgången och uppoffringen av byns visa shaman och äldsta, en kvinna vid namnet Lamantha.

Hennes lärjungar har sedan länge rest iväg till distanta länder. Arveduis kämpar räddade dock mycket av befolkningen från Lynn och Mattis syster Aamu slogs med gruppen i många år. Men när Mattis syster med flera föll i striden mot Khamul behövdes nya äventyrare för att fortsätta kampen. Matti kunde inte stå emot lockelsen att fullfölja sin systers strid och samtidigt hitta igen Lamanthas försvunna lärjungar.

Roderick Brannon

Woodsman

Champion

Adam Vestman

En ung man från Kingswood, en av de få byar nära Mörkmorden. Han gick med Arvidues kämpar i hopp om att stoppa en pest som spred sig i hans hem. Med hans före detta grupps hjälp stoppades många hot inklusive pesten och Khamul, en av de nio ringvålnaderna.

Efter vinsten mot Khamul vill Roderick nu leta i Rhun efter svar på hans personliga frågor, samt söka hämnd mot Saul Vila som förrådde Roderick och hans vänner. Rodrick går nu under namnet Targon eller korpen. Han vill rädda sina förlorade och nya kompanjoner och se till att tidigare tragedier inte återupprepas. 

Utforska världen

Rhun

Det stora landet i öst är hem åt Easterlings. En kultur med män som gjort de stora bleka slätterna till sitt hem. Många mindre grupper oftast uppdelade i Tribes / stammar finns i öst och de slåss för kontroll och mark och resurser men enas ofta i stunder av krig och konflikt under deras herre Sauron.

Geografi

Regionen av Rhun är uppdelat i norra Rhun och Södra Rhun. Den norra delen är den större av de två, cirka dubbelt så stor som den södra delen. Den norra delen sträcker sig från bergen i norr till Mordors norra berg i syd. I öst av norra och södra Rhun finns de röda bergen som sägs vara placerade längs det östra världshavet.

Södra Rhun är placerad söder om den norra delen av Rhun och är öst om Mordor. Landet är också nordöst om riket av Khand som är placerad söder om Mordor och en del av Harad.

* Klicka på kartan för att göra den större.

Natur

Landet av Norra Rhun kan jämföras med Afrikas savanner. Stora öppna slätter fyllda med blekt och grönt gräs. Floder rinner ifrån bergen och det finns en enorm sjö som kallas för havet av Rhun placerad centralt i norra Rhun. Landet är ett varmt sådant men regnsäsongen kan vara dödliga och extremt hårda. Vilda djur rör sig över slätterna såsom lejon, gaseller, giraffer och elefanter. Det finns en mängd med intressanta växter, blommor och annan växtlighet men nästan allt växer runt Rhuns hav eller i närheten av floderna där naturen härjar.

Landet i södra Rhun vet man väldigt lite om. Eftersom det är längre söderut kan man förvänta sig att det är ännu varmare och mer av detsamma med potentiella öknar eller sanddyner. Legender säger dock att området är så pass platt att du kan se varenda byggnad i regionen. Med Mordor som skydd i väst har södra Rhun alltid varit svåråtkomligt för folket av Middle earth. Men det borde vara en region som gömmer många hemligheter.

Folk

Folket av öst kallas Easterlings eller East-men och då namnet började som ett hån och narr ifrån männen av Middle earth skulle folket komma att välkomna och acceptera namnet på deras folk och bär det med stolthet. De har till och med kommit att kalla folket av middle earth som väst-män eller Westernings i gengäld. Easterlings som bor i norra och södra rhun skiljs inte riktigt på förutom i fallet med the wainriders. Ett folkslag av easterlings som är rövare, plundrare och vildar som rider runt på hästar och i vagnar och gör som de vill på slätterna norrut.

Easterlings har blivit kallade ett krigande folk. Deras historia är en fylld med blod och inte bara av deras fiender. Mycket inbördeskrig har skett och fortsätter ske då många anser att det är något biologiskt eller kulturellt som får folket i öst att vilja slåss så mycket. Någonting som Easterlings avskyr är Magi. Ingen vet exakt varför men det har troligen att göra med deras rädsla för sådant de inte kan förstå eller är det kanske kulturellt.

Kända personer

Kjesare Eliram styr över Drar ru och borde dela med sig av makten till den så kallade samlingen vilket är ett råd uppbyggt av representanter från folket. Kejsare Eliram har dock som många tidigare kejsare behållit makten och argumenterat för att Dra ru kräver en stark ledare som kan agera snabbt.

En person som inte tycker om detta är Skorpionen. En influens rik man som är ledare för den kriminella undervärlden av Dra ru. Han är inte den enda kriminella ledaren, det finns flera i Drar ru och Rhun men i drar ru är han brottslingarnas konung. Han har försökt göra sig av med Eliram flera gånger men utan tur och många är glada över detta eftersom de helst inte har skorpionen som ledare, speciellt inte efter vad han gjorde med den tidigare ledaren för Drar rus undervärld.

En allierad Skorpionen har är den blå Ligan. En grupp med helare och visa män som specialiserar sig i växter, historia och vården av the common folk. De håller till i Dra rus undervärld för att inte dra uppmärksamheten av kejsare Eliram.

En grupp som Arveduis kämpar haft att göra med är den svarta lotusen. En grupp med personer som följde Doband, Khamuls profet (som arveduis kämpar tog hand om). De är likt den blå ligan specialiserade i botanik och helande. De försöker att hjälpa så mycket som möjligt men använder ibland magi och det gör att många höjer ett ögonbryn åt dem.

Kham styrs av en äldre kung vid namnet Kaumn vilket översätts till Kung på eastish men han kallas ibland den svarta serpentinen (The black serpent). Han har regerat länge och ser inte ut att sluta inom de närmsta åren. Under hans styre har fler tribes funnit sin väg till den militäriska staden där de får mat, rum och bra betalt om de arbetar för honom och hans arme av den svarta ormen (The black Serpent(s) Army) vilket är den klassiska Easterling armen med rustningar i guld och blodrött.

Kända platser

Drar Ru och Kham är de två stora städerna i Norra Rhun. De har väldigt olika fokus, Dra ru i norr är en stad med stor inkomst, bra handel och utbyte av kultur. Kham är en militärisk stad med många konflikter i sig och som har stora kostnader. De klarar sig inte utan varandra men samtidigt konkurrerar de mot varandra. Mubullat Hilluk (De mörka kullarna) är ett område som kan enkelt bli till träskmark under regnperioder. Skogen är hem till många djur då den ger skugga och skydd från djuren på slätterna. De mörka kullarna ligger väst om dra ru i norr och är nära gränsen till Dale riket. Ukea ro Rhun (Havet av Rhun) är en enorm sjö som liknas med ett mindre hav. Marken runtom är den bördigaste och den mark med mest växtligt liv i hela norra Rhun. Hiuk Votar (Hans hem) är en region rätt centralt i norra rhun där Khamuls stam ska ha hållit till. Ett tempel och en stad byggdes till den svarta easterlingens ära men stadens skulle komma att falla i ruiner. Den norra savannen är den savan som tillhör Drar ru och är placerad i norra rhun. Medans den södra savannen är placerad runt Kham i den centrala delen av norra Rhun.

Arveduis kämpar har hittat en plats i närheten av gränsen mellan Mordor och Södra Rhun en plats där en äldre blå trollkarl lämnade dem ett meddelande. Det finns också rykten om en stor pyramid någonstans ute på slätterna i syd och enligt ifrågasättbara källor ska en stad kallad Zokelia finnas någonstans i landet. Hur mycket av detta som stämmer dock återstår att se.